Error showing flash-object.

Museum DE MINDERE neemt je mee op een boeiende ontdekkingstocht doorheen het leven van Franciscus van Assisi en zijn volgelingen, de minderbroeders.

Het leven van Franciscus van Assisi

Je komt binnen in de foyer van het museum. Het leven van Franciscus van Assisi is er afgebeeld. Via een reuzespiraal kan je binnentreden in het leven van Franciscus en zijn mystieke weg volgen. Je loopt over verschillende stadia: de conversio of ommekeer in zijn leven, de purgatio of loutering, de illuminatio of verlichting, de ariditas of beproeving en de unio mystica of de perfectie. Deze weg is de weg die alle grote mystici hebben afgelegd.


VANAF JULI 2018 NIEUWE OPSTELLING 

Zij kwamen op blote voeten...   

De tentoonstelling op de eerste verdieping belicht verschillende thema's uit de spiritualiteit van Franciscus. Eerbied voor de natuur, leven in armoede, lijdensmystiek, leven met andersgelovigen, bidden... komen aan bod. Franciscus wordt hier de inspiratiebron voor levensvragen die ons ook nu raken.


Depot

Het depot is de opslagplaats van het museum. In immens grote ruimtes zijn schilderijen en kostbare beelden, zilveren vaatwerk, kazuifels en koorkappen opgeborgen. Ook het typisch kloostergerief zoals plaasteren heiligenbeeldjes, relieken en hun reliekenhuisjes, voetstoofjes, houten bedden en kastjes, aarden kommen en bekertjes, wijwatervaatjes,paternosters, paterspijen,... wordt er bewaard.

Met een glimp op het depot kan je de authentieke kloostersfeer opsnuiven!

Het museum beheert het erfgoed van de minderbroeders. Steeds meer kloosters zijn genoodzaakt hun deuren te sluiten. Ook andere franciscaanse zusters en paters, zoals de zusters clarissen, de kapucienessen, de grauwzusters, de zusters franciscanessen, de paters kapucijnen,... vertrouwen hun erfgoed toe aan het museum.


Minderbroedersite

Museum DE MINDERE maakt deel uit van een groter geheel: de Minderbroedersite die we terug vinden in het hartje van Haspengouw, Sint-Truiden.

De site bestaat uit het museum, de indrukwekkende sobere, barokke kerk waar we de crypte met de graftombe van P. Victorinus Delbrouck terugvinden en het minderbroedersklooster en –tuin. In de stilte van het kloosterpand en de ommuurde tuin, kunnen de paters zich nog steeds in alle rust terug trekken.

Kids
Nieuwsbrief
Groeten uit ...
Facebook