Error showing flash-object.

10 must see's 

De nieuwe communicatieaanpak leidde ook tot de selectie van een top 10 van must sees van het museum. De 10 blikvangers van Museum DE MINDERE zijn een vroeggotisch Mariabeeld, een beeld van de Heilige Catharina van Alexandrië, een schilderij van Maria en kind uit de 16de eeuw, het handgeschreven koorboek ‘Graduale’ uit 1515, het kommetje waaruit Franciscus zou hebben gegeten en gedronken, een wierrookvat en scheepje, een altaar dat volledig van stro gemaakt is, een voetstoofje, een schedelreliek en een reliekenkruis.


Maria en kind

Maria en kind
afkomstig van het minderbroederklooster van Eeklo, 1350

Bij de restauratie van het beeld werden niet minder dan dertien overschilderingen weggenomen. De oudst bewaarde polychromie werd vrijgelegd. Het is een vroeggotisch Mariabeeld waarbij Maria met een zachte glimlach haar kind aankijkt.

H. Catharina van AlexandriŽ

H. Catharina van Alexandrië
Mechels beeldje, begin 16de eeuw

Catharina wordt afgebeeld als een adelijke vrouw, met een boek in de hand. Naast haar staat het gebroken rad waarop zij gemarteld werd onder het bevel van keizer Maxentius, die onder haar voeten is voorgesteld.

Maria en kind

Maria en kind
Frans Stuerbout, Leuven, begin 16de eeuw

Schilderij, olieverf op paneel
Afkomstig van het minderbroederklooster van Leuven

Graduale

Graduale
Perkament, Sint-Truiden, 1515

Dit groot boek met misgezangen werd in het koor van de kerk opgesteld. De broeders stonden rond het boek en zongen samen de gezangen. De verzen zijn ingeleid met grote rode, blauwe en zwarte intialen.

De intitialen zijn versierd met rolwerk en bladeren, bloemen en vruchten die het decor uitmaken van diertjes en hier en daar grappige groteske figuurtjes.

Kommetje van Franciscus

Kommetje van Franciscus
Afkomstig van de minderbroeders van Mechelen, 13e eeuw?

Volgens de legende zou dit kommetje van Franciscus zijn geweest. Hij zou hieruit gedronken en gegeten hebben. Het kommetje is gemaakt uit een kalebas, een soort pompoen. Dat het kommetje tot vandaag mooi bewaard is gebleven en het met veel zorg is hersteld, maakt het tot een kostbaar voorwerp.

Altaar in stro

Altaar in stro
Afkomstig van de zusters kapucienessen van Antwerpen

Met bijzondere huisvlijt en vakkennis maakten de zusters altaarbenodigdheden in stro. Stro werd plat gewalst, geschilderd en gepolijst tot het de glans kreeg van fijn borduurwerk.

Wierookvat en scheepje

Wierookvat en scheepje
Afkomstig van de grauwzusters van Hasselt

Wierookkorrels bestaan uit grof gemalen hars, kruiden en geurende houtsoorten. De korrels worden gelegd op hete kooltjes in een bakje in het wierookvat. De misdienaar zwiert met het wierookvat, de kooltjes gaan gloeien en doen de wierook smeulen. De rook stijgt op en de geur komt vrij. Het is een reukoffer dat symbool staat voor eerbetoon en gebed.

“Laat mijn gebed voor U als een reukoffer zijn” Psalm van David, 141, 2.

Voetstoofje

Voetstoofje

In het klooster was er geen verwarming. Iedere pater had een voetstoofje. In de houten bak zat een vuurpotje met hete kooltjes. Met de voeten op het houten stoofje en met de wijde pij erover gelegd, kon de pater zich verwarmen.

Schedelreliek

Schedelreliek

Dit deel van een schedel is afkomstig van een martelaar- soldaat van het Thebaans legioen. Omgeven met een lauwerkrans en versierd met bloempjes en lovertjes in gouddraad, pareltjes en sierstenen, wordt deze schedel verheven tot iets heel kostbaar. Het is een reliek en mensen geloven in de bijzondere werking ervan. Zij behoedt hen tegen onheil en ongeluk.

Het geloof in relieken is soms heel sterk. Zelfs heel kleine deeltjes van een heilige of dingetjes die de heilige hebben aangeraakt waren heel gegeerd.

Reliekenkruis

Reliekenkruis
Afkomstig van het minderbroederklooster van Gent, 16de - 17de e
euw

De stam van het kruis en de dwarsbalken zijn aan de voorzijde voorzien van twee dozen waarin relieken, deeltjes van het heilig kruis zijn opgeborgen.

Kids
Nieuwsbrief
Groeten uit ...
Facebook